El present projecte endemés té com a objectiu fonamental aconseguir que tots els alumnes del centre en acabar l’etapa de Primària tenguin, adequada a la seva etapa i edat, la competència lingüística amb les dues llengües oficials i amb una llengua estrangera. Els principis que regeixen el model per al tractament de les llengües és el següent:
1.Adquisició d’una competència lingüística i comunicativa efectiva en, almenys, les dues llengües oficials ienuna llengua estrangera
2.Ensenyamentde les matèries lingüístiques en la llengua objecte d’aprenentatge.
3.Aprenentatge integrat de contenguts i llengües (AICLE) com a referent metodològic quant a l’ensenyament de les matèries no lingüístiques, especialment en la llengua estrangera.
4.Participació i col·laboració de tot el professorat i altre personal auxiliar.
5.Flexibilitzar i adaptar el tractament de llengües a la realitat del centre.
La distribució horària respon a la necessitat de garantir les hores necessàries que garanteixin l’equilibri lingüístic i l’ensenyament en les dues llengües oficials.La nostratipologia d’alumnat té,en un gran percentatge, la llengua castellana com a materna. Per assegurar, idò,aquest equilibri del coneixement primerenc d’ambdues llengüesi considerant aquesta realitat,s’aplica un còmput d’horessuperior en llengua catalana.
ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
Atenció específica d’alumnes amb incorporació tardana amb dèficit de coneixement en alguna o ambdues llengües oficials.
L’atenció a la diversitat o d’alumnes d’incorporació tardana amb dèficit de coneixement en alguna o ambdues llengües oficials es basarà en l’adquisició d’una competència comunicativa que els permeti desenvolupar-se dins l’aula.
Es comptarà amb unrecolzament, fora o dins l’aula per part de L’Equip de Suport del centre (PT, AL) i hores del professorat de recolzament del mateix centre.
Aquesta atenció sempre es durà a terme de forma coordinada amb el tutor/a de l’alumne/a, programant conjuntament el material diversificat i específic per a cada tipus de dificultat.
La metodologia utilitzada procurarà ser engrescadora i dinàmica, partint de la realitat dels alumnes, per arribar a assolir una bona competència educativa:
1.Competència gramatical o lingüística: habilitat per a l’ús de la llengua per expressar significats.
2.Competència sociolingüística: coneixements de les normes socioculturals i l’habilitat per utilitzar les formes gramaticals adequades al context.
3.Competència discursiva: l’habilitat per utilitzar els diferents tipus de discursos segons la finalitat educativa.
4.Competència estratègica: l’habilitat per produir missatges, emprant estratègies de comunicació verbal i no verbal.